0709-39 13 91
Maila oss

Hållbar gräsmatta

Så här håller du din gräsmatta i perfekt skick!

Skötsel

Vädret & ”vårkänslan” brukar skvallra om när det är lagom att gödsla gräsmattan 1:a gången för säsongen. Det är lagom att gödsla gräsmattan 3-5 gånger under en säsong.
Kontakta oss

Information


Gödsla med gräsmatte/grönytegödsel, t.ex. NPK 20-3-9, ca 2-3kg / 100m2.
Var noga med att följa anvisningen på förpackningen och gödsla i samband med eller strax före regn så näringskornen/granulaten kan lösas upp och inte riskera brännmärken på gräset. Uteblir det utlovade regnet är det bra om man istället kan vattna ned gödseln. Låt vattenspridaren gå några timmar tills alla näringskornen har smält ned i jorden. Efter ca 5 veckor kan det vara lagom med andra gödselgivan, samma mängd & procedur som ovanstående. 
För att hjälpa gräsmattan ytterligare kan en extra giva gödsel ges under hösten
Använd då ett gödselmedel avsett för höstbruk som innehåller mindre mängd kväve. T.ex. Höstgödsel PK 11-21 helt utan kväve.
Vattna 

Detta gör du vid behov för att hålla lagom fukt i marken. Ge hellre gräset en rejäl rotblöta vid färre tillfällen än att småskvätta ofta, det är rotsystemet som behöver vattnet.
Klipp

Klipp gräset ofta, man brukar prata om att inte klippa mer än 1/3 av grässtrået i taget. Se även till att ha vassa knivar på klipparen för att få ett så fint snitt som möjligt, slöa knivar hugger av strået snarare än att klippa av det och stråtoppen trasas då sönder. Denna söndertrasade stråtopp blir mer mottaglig för skadeangrepp och gulnar dessutom vilket gör att gräsmattan inte ser optimalt grön ut.
Stödså / lägga nytt

Har gräsmattan fått döda fläckar på grund av vintern, uttorkning, kissande hund eller något annat kan man så i dessa fläckar med nytt gräsfrö. Kratta då bort det döda gräset och dressa eventuellt med jord samt så i med gräsfrö av god kvalité som ni förslagsvis köpt hos oss.

Ett annat och till och med bättre alternativ kan vara att lägga ny färdig gräsmatta i de döda fläckarna, skär då bort den döda grässvålen och gör raka kanter (t.ex. en tandad brödkniv som man ej är rädd om fungerar utmärkt).
Ha gärna gräsrullarnas mått i åtanke, 40cm breda x 250cm långa (dessa kan iofs lätt skäras till önskad storlek), fyll upp med jord till ca 2-3 cm under övrig gräsmattenivå och rulla ut nytt gräs.

kontakta oss